top of page
  • skadnews

Про нове харчування в школах Херсонщини та розподіл цільової субвенції в 1,5 млрд грн


Особливості реформованого харчування дітей у шкільних та дошкільних закладах розглянули під час онлайн-консультації у Херсонському регіональному відділенні Асоціації міст України.


Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України спільно з представниками Головне управління Держпродспоживслужби в області та Управління освіти і науки провели онлайн-консультацію на тему: «Впровадження реформи харчування дітей у дошкільних та шкільних закладах освіти».


Захід, тема якого наразі є вкрай актуальною, викликав величезний інтерес серед органів місцевого самоврядування, місцевих органів управління освітою та керівників освітніх закладів. Одночасно його переглянуло понад півтисячі осіб. Консультація відбувалася наживо на платформі ZOOM та транслювалася онлайн на сторінці Херсонського_регіонального відділення_АМУ.


На Херсонщині впроваджують нові норми харчування в закладах загальної середньої та дошкільної освіти. Тож актуальні питання запровадження нових норм харчування, які набрали чинності 1 січня 2022 року, є непростими для територіальних громад, у чиєму управлінні та власності перебувають освітні заклади.


Виконавчий директор регіонального відділення Асоціація міст України Лариса Оленковська звернула увагу на те, що під час спілкування з головами громад, представниками органів місцевого самоврядування дедалі частіше озвучувались проблемні питання впровадження реформи харчування в освітніх закладах. Причому торкалися вони як неврегульованих організаційних питань, так фінансового забезпечення. Адже до традиційного меню внесені кардинальні зміни, і не завжди зрозуміло їх рекомендаційний чи обов’язковий характер.

Дедалі більше дискутують з приводу того, що за новими сучасними назвами почасти стоять страви та напої, котрі не всім дітлахам до вподоби за інгредієнтами та смаковими якостями. Окрім дітей, це нерідко не влаштовує й батьків, котрі платять за харчування, й кухарів, які мусять кардинально «перекроювати» меню на новий лад та пристосовуватися до нових технологічних карт, й місцеві органи влади, котрі виділяють немалі кошти на забезпечення харчування учнів, зокрема, пільгових категорій, на модернізацію їдалень та харчоблоків, та сподіваються на ефективне їх освоєння та користь для малечі.


Відтак спільно покроково обговорили різні нюанси «перебудовної» організації харчування – що кардинально змінилося та хто відповідає за дотримання процесу встановленим новим нормам по різних аспектах та напрямках. Наголошували на виваженості, послідовності та балансі можливостей і спільних інтересів зробити харчування в школах та садочках справді корисним та зміцнюючим здоров’я.


Розглянули основні групи харчових продуктів, їх характеристики, визначені норми на кожен прийом їжі. Говорили про роль у новому меню при приготуванні страв свіжих та заморожених, квашених овочів, злакових та картоплі, кількість якої суттєво обмежують.

Говорили й про особливості м’ясного раціону, недопустимість взаємозамінності продуктів, як було раніше. Особлива роль відводиться в реформованому меню і харчуванню дітей з особливими харчовими потребами, а також униканню продуктів, що можуть викликати алергічну реакцію. Як зазначалося, нині заборонено включати в меню будь-які консервовані продукти, окрім соків. А ще суттєво скорочуються норми споживання солі та цукру, що впливає на несмак звичних какао та чаю. Не сприймаються й нетрадиційні страви, скажімо, з бобових та гарбуза.


Втім фахівці заспокоюють, що зниження норм споживання солі та цукру відбувається поступово, зважаючи на харчові звички та уподобання дітей. А меню МОЗ є рекомендованим, а не обов’язковим, хоч керуватись ним усе-таки корисно для дитячого здоров’я. У зв’язку з цим обговорили, хто саме відповідальний за складання нового меню та його затвердження, хто контролює дотримання технологічної карти та впливає на усунення можливих недоліків у організації харчування в освітніх закладах.


Чимало запитань учасники ставили стосовно особливостей організації харчування дітей пільгових категорій, кратність харчування (сніданки та/або обіди), бажання батьків сплачувати за харчування та їх вплив на формування меню. Говорили про порції, норми та вартість харчування, яке за новими нормами суттєво перевищує звичне.


Окрема тема – облаштування харчоблоків у відповідності до вимог – дотримання стандартів, за яке відповідають органи місцевого самоврядування. Заступник начальника управління – начальник відділу дошкільної та повної загальної середньої освіти управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації Ніна Левенець теж дала пояснення деяким нововведенням, а також відповіла на численні запитання.

Зокрема, щодо наявності в закладах освіти посади дієтичної сестри, якщо в таких закладах обумовлена організація дієтичного харчування.


Регіональний консультант АМУ з бюджетних питань Марія Кривецька розповіла про фінансові джерела, з яких надана можливість покращувати стан харчоблоків освітніх закладів. Зокрема, за рахунок цільової субвенції на придбання обладнання та модернізацію шкільних їдалень, на їх ремонти та реконструкцію.


Таким чином буде розподілено 1,5 млрд грн. між об’єктами та поданими проєктними пропозиціями. Очікується, що будуть реалізовані проєкти в школах обласних центрів з кількістю 400 учнів та на 200 учнів – у сільській місцевості. На умовах співфінансування з місцевих бюджетів. Та окремими додатково прописаними умовами функціонування таких харчоблоків.


Акцентувалося, що створення умов для надання якісних послуг із харчування учнів є обов’язком громад, котрі повинні визначити джерела, з яких можна використати інвестиції на модернізацію харчоблоків та шкільних їдалень, придбання обладнання тощо. Зі слів Марії Кривецької, такі можливості можна використати також за рахунок коштів на місцевий економічний розвиток, попрацювавши зі своїми народними депутатами. А ще можна використати на ці цілі кошти залишків освітньої субвенції. Станом на 1 січня ц.р. по територіальних громадах області це 153 млн. грн. Ніна Левенець резюмувала, що субвенція, про яку йшлося, буде розподілена департаментом розвитку територій по поданих заявках відділів освіти по навчальних закладах, окрім опорних.


Лариса Оленковська, підбиваючи підсумки заходу, порекомендувала всім учасникам діалогу більше співпрацювати з батьківськими комітетами та депутатськими корпусами, аби питання нового харчування з етапу дискусій вивести на конструктивний рівень в інтересах дітей та справді здорового харчування. Пообіцяла подальше сприяння з боку РВ АМУ в організації консультування, а також лобіювання інтересів місцевого самоврядування в напрямку удосконалення законодавства в сфері організації відповідних тендерних процедур з урахуванням ціни та якості продуктів для забезпечення харчування в закладах освіти. Це вкрай важливо в умовах обмежених фінансових ресурсів місцевих бюджетів та заради їх ефективного використання. Також виконавчий директор регіонального відділення АМУ пообіцяла організувати навчання з обміном кращого досвіду та майстер-класи для працівників шкільних їдалень в умовах осучаснення шкільного меню, а також поширювати кращі практики місцевого самоврядування з зазначених питань.



56 просмотров0 комментариев
bottom of page