top of page
  • skadnews

Чим завершилася зустріч радників лідерів "нормандської четвірки" і чому немає спільних заяв


Зустріч радників лідерів країн "нормандського формату" (Україна, Франція, Німеччина, Росія) у Берліні завершилася без ухвалення спільної декларації, але всі визнали необхідність виконання мінських домовленостей. Про це повідомив на брифінгу пізно вночі у Берліні очільник Офісу президента Андрій Єрмак, який представляв Україну на перемовинах.


"Ми не змогли дійти до якогось спільного документу. Дійсно, сьогодні практично 9 годин продовжувалися ці перемовини… Було б дуже добре, якби на другу зустріч в "нормандському форматі" після тривалої перерви ми б змогли щось узгодити, бажання таке є, але сьогодні відбулося як відбулося", - повідомив він.

Єрмак висловив сподівання, що незабаром відбудеться нова зустріч радників лідерів "нормандського формату", а також відновиться робота тристоронньої контактної групи щодо Донбасу, зокрема, щодо обміну полоненими.

"Всі підтвердили сьогодні, що у нас є мінські домовленості, їх треба виконувати", - додав він.

Росію на перемовинах представляв заступник глави адміністрації президента Дмитро Козак.

Він заявив, що перемовини пройшли безрезультатно і "розбіжності подолати не вдалося", повідомляє "ТАСС".

"На словах у нас і з Німеччиною, і з Францією було єдине розуміння, яким чином мають просуватися питання у політичній сфері, проте позиція України непохитна", - зазначив Козак.

"Відмовилися в цьому документі - проєкті заяви, який запропонували для розгляду, - навіть цитувати мінські угоди про те, що питання майбутнього постконфліктного статусу цих територій мають вирішувати у консультаціях та обговореннях з представниками окремих районів [Донбасу]. Це ключова суперечність, яку Україна відмовилася узгодити", - пояснив заступник керівника адміністрації Путіна.

Козак оцінив ситуацію як патову і таку, в якій Франція та Німеччина не хочуть тиснути на Україну.

"Готовність (Франції та Німеччини. - Ред.) натиснути на Київ не побачив. Побачив спроби знайти якусь зручну нішу, щоб Україна продовжувала ту лінію, яку проводила протягом попередніх восьми років", - заявив він.

На порозі війни

Зустріч у Берліні відбулася на фоні заяв про можливе вторгнення російських військ в Україну і після старту масштабних російсько-білоруських військових навчань "Союзна рішучість-2022" біля українських кордонів.

За приблизними оцінками, поблизу кордонів України зібралася армія, яка налічує понад 130 тисяч осіб. 13-19 лютого мають пройти ще одні російські військові навчання - у Чорному та Азовському морях.

У цей час партнери України - США, Велика Британія, Данія, Польща та інші країни Заходу висловлюють підтримку територіальній цілісності країни й доставили сюди вже понад 1 000 тонн зброї. Росії у разі вторгнення вони погрожують небаченими санкціями.

Помітне збільшення арсеналу української армії викликало роздратування Росії. Однак Кремль не збирається відводити війська від кордонів, продовжує масштабні навчання, а наміри нападати на Україну спростовує.

Мінськ і відсутність результату

За сім років від дня підписання у 2014 році жодного пункту мінських угод так і не реалізували повністю. При цьому кожна сторона переговорів трактує угоди по-своєму.

Київ та Москва мають протилежні погляди на вирішення більшості спірних питань та шляхів виконання мінських угод і проведення виборів на територіях ОРДЛО.



Росія послідовно відмовляється визнавати себе стороною конфлікту та змушує Київ у різний спосіб до прямих перемовин з бойовиками.

Попередня зустріч радників "нормандської четвірки" відбулась 26 січня у Парижі. Тоді сторони заявили про відданість всіх сторін режиму припинення вогню і домовилися домовлятися далі.

Лідери країн четвірки давно не зустрічалися. Перша й остання зустріч президентів країн "нормандської четвірки" за Володимира Зеленського відбулось 9 грудня 2019 року.

Проте суттєвого прогресу у вирішенні конфлікту на Донбасі так і не відбулось, а оголошене влітку 2020 року всеосяжне перемир'я працює частково, обстріли тривають.

Нещодавно президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що хоче якнайшвидше за свого посередництва організувати зустріч президентів Путіна та Зеленського, щоб посприяти мирному врегулюванню конфлікту.


Джерело: ВВС


39 просмотров0 комментариев
bottom of page