top of page
  • skadnews

Сільські стаціонари на Херсонщині стануть медичними постами




Бюджети сільських територіальних громад на Херсонщині очікує чергове «кровопускання». Задля економії коштів Центри первинної медико-санітарної допомоги остаточно відмовляються утримувати стаціонари у колишніх дільничних лікарнях, які отримали статус сімейних амбулаторій. Адже Національна служба здоров’я відмовляється їх фінансувати через невідповідність сучасним стандартам медичного сервісу, а самостійно їх утримувати ЦПМСД не в змозі. Тож у громад буде нелегкий вибір – або утримувати ті стаціонари власним коштом, аби відмовлятися від цього, наражаючись на незадоволення земляків.

Так, голова Виноградівської територіальної громади Сергій Шматенко каже, що його вже поінформували про намір скоротити стаціонари у селі Виноградовому та селищі Брилівка, де на загал понад вісім тисяч мешканців. Однак громада вважає – зовсім без них буде сутужно, оскільки доведеться їздити по допомогу аж в місто Олешки, а для хворої людини такі подорожі здоров’я не покращують. «Замість стаціонарів у Виноградовому та Брилівці створюватимемо медичні пости, де пацієнтам зможуть бодай крапельницю поставити чи провести якісь необхідні процедури. Та для їх утримання в поточному році потрібно десь 700-800 тисяч гривень. Щойно отримаємо офіційне повідомлення про скорочення стаціонарів, скличемо позачергову сесію, й спільно з депутатами обговоримо, як бути далі», — стурбований Сергій Шматенко.

Але й це ще не все. Оскільки медикам в Україні зарплати підняли, а коштів на це виділили тільки для комунальних та державних лікувальних закладів, громади тепер змушені шукати додаткові асигнування, аби забезпечити підвищення зарплат тим людям у білих халатів, котрі знаходяться безпосередньо на їх утриманні. У ситуації з Виноградівською ТГ, це чотири фельдшери з ФАПів у селах Привітне та Клини. Задля того, аби збалансувати витрати, їх збираються з повної ставки перевести на 0,75, та навіть у такому разі дефіцит складає 285 тисяч гривень на рік. А де їх взяти? Як звичайно, «потрусити» скарбничку громади. От тільки вона не бездонна, й до безкінечності тягати звідти сотні тисяч не вийде.


Джерело: Новий день



104 просмотра0 комментариев
bottom of page